Capitalism and Freedom (samenvatting)

Capitalism and Freedom (samenvatting)

Elders staat Karl Marx samengevat met zijn bijdrage aan economische filosofie. Die was anti-kapitalisme en pro-overheid. Friedman houdt een sterk pleidooi om precies het tegenovergestelde te willen. Echte vrijheid kan pas bloeien als kapitalisme niet beperkt wordt, en de overheid überhaupt minimaal blijft.

Capitalism and Freedom (Samenvatting)

Elders staat Karl Marx samengevat met zijn bijdrage aan economische filosofie. Die was anti-kapitalisme en pro-overheid. Friedman houdt een sterk pleidooi om precies het tegenovergestelde te willen. Echte vrijheid kan pas bloeien als kapitalisme niet beperkt wordt, en de overheid überhaupt minimaal blijft. Lees meer...

 

De auteur

Milton Friedman was een Amerikaanse econoom en voorvechter van vrijemarktkapitalisme en een beperkte overheid. In 1976 won Friedman de Nobelprijs voor de Economie. Friedman geldt als een van de grondleggers van het monetarisme. Dat houdt in dat hij een grote rol toekende aan het geld in het economisch verkeer. Een vergroting van de geldhoeveelheid veroorzaakt in ieder geval op de lange termijn, maar volgens de monetaristen mogelijk ook op korte termijn inflatie. 

 

Over de samenvattingen

De samenvattingen van SpeedMBA zijn ultracompact. Of het origineel nu een boek van 200 of van 500 pagina’s is, steeds krijg je in het equivalent van 1,5 tot 2 A4 de gehele essentie van het boek mee. Voor de één is dit de ideale lengte om de kernboodschappen mee te pakken, voor de ander kan het als een aftasting dienen om het echte boek te gaan lezen.

 

De samenvatter Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites. Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstonden ook de samenvattingen van SpeedMBA. 

Ambitie
Omgevingsbewustzijn
Onafhankelijkheid
Oordeelsvorming
Samenbindend leiderschap
Toekomstvisie